Tips til vedlikehold av din sofa
Møbelstoffet på lenestoler og sofaer må rengjøres og vedlikeholdes regelmessig. Dette innebærer at flekker og annet smuss må fjernes så raskt som mulig, slik at det ikke absorberer ned i møbeltrekket. Det er viktig å skille mellom vedlikehold og rengjøring.
Vedlikehold gjelder for alle polstrede møbler og møbeltrekk. Dette innebærer og puffe opp puter med jevne mellomrom og rotere/vende på puter der dette er mulig. Noen puter har løse fyllinger slik som dun, ballfiber, revet skum og fiberpolstring. Disse putene trengs å puffes opp og ristes lett i for å holde fasongen med jevne mellomrom. Bruk alle seter jevnt og/eller bruk løse sete- og ryggputer på forskjellige steder på møbelet. Dette forhindrer synking på stedene man sitter oftere.
Før du tar sofaen i bruk bør du impregnere sofaen med tekstilimpregnering for sofaer som er trukket i tekstil. Har du kjøpt skinnsofa bør du bruke impregnering for skinn. Da blir sofaen mer slitesterk og holder seg fin i lang tid.
Jevnlig rengjøring er viktig, uavhengig av hva slags type sofa du har. Fett, smuss og støv sliter på sofaens overflater, så pass på å støvsuge jevnlig. Når vi sitter eller ligger i sofaen kommer kroppen i kontakt med tekstilet eller skinnet på sofaen. Svette påvirker trekket på sofaen negativt (dette gjelder både tekstil og skinnsofaer), vær påpasselig med å vaske og tørke av sofaen med jevne mellomrom.
Kjæledyr har skarpe klør og har mye fett i pelsen som kan skade møbler. Dersom ditt kjæledyr sitter og ligger i møbelet, må du rengjøre ditt møbel oftere. Et sittemøbel er beregnet for vanlig sitting og avslapning, unngå for høy trykk. Møbelet er ikke beregnet for å hoppe eller stå/tråkke i sofaen. Hver derfor oppmerksom på at kjæledyr som kommer i fart og hopper i sofaen kan ødelegge møbelet.
Fjerning av flekker
Ved rengjøring av sofaen er det viktig at du bruker en fuktig bomullsklut, noen polyester/microfiber kluter virker negativt på tekstil som er syntetiske. Rengjør først uten såpe, dersom nødvendig kan du rengjøre med en mildsåpe av avhengig av tekstilet på sofaen. Vi har rengjøringsmidler spesielt egnet for tekstil, velur, mikrofiber og skinn. Sjekk ut våre pleiemidler fra Ernst & P. Når du rengjører er det viktig at du fukter en hel flate av gangen til nærmeste søm for å unngå vannmerker på møbelstoffet.
Søl fjernes enklest ved å håndtere flekken innover fra utsiden av flekken. Etterpå skal flekken klappes forsiktig av med en bomullsklut, og deretter tørkes av med pusseskinn. Vanligvis er lunket vann tilstrekkelig eventuelt så kan du bruke såpevann med alkalifri såpe for å behandle flekken. Det er veldig viktig at flekkfjerning skjer ved å tørke bort, ikke gni på flekken. Vårt tips er å bruke et bankkort for "tørke eller skyve bort" flekken før du tørker med en absorberende bomullsklut. Deretter anbefaler vi å forsøke å rengjøre møbeltrekket med lunket vann ved rundt 30 grader og en PH nøytral såpe, tekstilrens eller tekstil sjampo. Veldig viktig at møbelstoffet ikke blir rengjort med husholdningsmidler som er syrlige, da syrene vil skade fibrene i stoffet.
Etter å ha fjernet flekkene anbefaler vi å rengjøre hele møbeltrekket for å unngå vannmerker og skjolder. Bruk en fuktig lunken godt oppvridd klut og arbeid fra søm til søm. Om du har brukt rengjøringsmiddel så må du fjerne dette med en tørr klut og børste stoffets fibrer. Etter tørking kan du støvsuge møbelet for å fjerne løse partikler og lo, for deretter å børste tekstilet med en myk børste.
Vedlikehold og rengjøring av skinn
For å beskytte fargen og fleksibiliteten til skinntrekket på ditt møbel, anbefaler vi at du ikke plasserer dine sittemøbler i direkte sollys og ikke for nær en varmeovn. På denne måten forhindrer du fargeskader og dehydrering av skinnet. Med bare litt innsats og riktig vedlikehold kan dine skinnmøbler holde i mange år.
Normalt daglig vedlikehold er faktisk begrenset til å tørke av med en fuktig (naturlig) pusseskinn. Vi anbefaler at du finner et eget pusseskinn for dine skinnmøbler, fri for såperester eller andre kjemikaler. Å bruke destillert vann er også å anbefale.
For å ikke skape vannmerker på skinnsofaer anbefales det kun å bruke en fuktig klut på selve flekken uten såpe eller kjemikaler. Videre er det viktig å rengjøre de stedene på sofaen der kroppen (huden) møter møbeltrekket, særlig på armlene, nakkestøtter, øverst på ryggputene og ytterst på sitteputene. Fett, svette og smuss tærer på skinnet da det øverste skinnlaget brytes ned. Dette kan føre til at fargen falmer eller blir mørkere da det trekker til seg fett. Vi anbefaler å impregnere din skinnsofa ofte, ca. hver 3-4 måned.
Skinn er veldig sensitivt mot skarpe gjenstander som belter, spenner og bukser med glidelåser på lommene. Dette kan skade skinnet og ripe det opp.
Vask av møbelstoff
Stuen er et sosialt sted og avslapningspunkt i hjemme. Mange sitter og spiser i sofaen foran TVen. Vær da oppmerksom på at skinn og stoff kan brytes ned av fet mat. Vær forsiktig med å ikke søle, tørk flekker av umiddelbart skulle du være uheldig. Selv små mengder fett fra mat/snacks (chips og popcorn) kan starte en nedbrytningsprosess. Hver også oppmerksom på at varme fra pc/laptop, tallerken fra mikrobølgeovnen kan sette merker på møblene.
De fleste av våre sofaer har avtagbart trekk på sitte- og ryggputer. Selvom trekket kan tas av så må du følge vaskehenvisningen for det aktuelle tekstilet. De fleste tekstiltyper skal ikke vaskes i maskin, kun 30 grader håndvask. I produktinformasjonen på din sofa og/eller seng står det spesifisert tekstil type og vaskehenvisning. Vasker du trekket i vaskemaskin selvom det står spesifisert at tekstil materialet ikke tåler dette, er det ingen reklamasjonsrett dersom tekstilet endrer utseende og karakter.
Fargeoverføring
Fargeoverføring betyr at farge overføres ved hjelp av molekyler. Molekylene beveger seg fra mørk farge til lysere farger. Derfor kan det over en periode oppstå et mørkt utseende over den lysere fargen. Dette kan for eksempel oppstå når du legger en rød pute på en beige sofa, vil det være en rød glød på den beige sofaen. Dette er ikke noe som kan forebygges og det kan heller ikke rengjøres.
Mørke jeans/denim bukser kan avgi farge, glidelåser og knapper kan gi rifter i skinn og skade tekstilet på sofaen. Det er ikke reklamasjonsrett om tekstilet eller skinnet på sofaen ved formodning endrer farge på grunn av fargeavgivning fra klær, eller om man har vært så uheldig at en glidelås fra en lomme har revnet materialet i sofaen.
Velur/velour/chenille
Tekstil som velour, chenille/plysj kan skifte nyanser avhengig av hvordan lyset faller på materialet. Så kalte "sittespor" kan forekomme når luven trykkes ned (tekstilet), det vil si at man sitter eller ligger i sofaen. Det er ingen feil på tekstilet da, dette er en naturlig forekomst på disse typer tekstiler. Har man fått sittespor i sofaen sin er det ikke reklamasjon da det ikke er noe feil med et slikt type tekstil. Fibrene/hårene i velour stoffet kan også gi sjatteringer som betyr at fibrene legger seg i ulike retninger. På grunn av denne sjatteringen/skyggeleggingen kan stoffet vise optiske fargeforskjeller når det utsettes for ulike lysvinkler. Dette er karakteristisk for velur og regnes ikke som kvalitetssvikt.
Nupping av stoff
Nupping oppstår når løse fibre dras ut til overflaten på grunn av mekanisk påvirkning. Ull kan ha mye overskuddsfiber (løse fiber), som forårsaker nupping spesielt i begynnelsen av brukstiden. Dersom du har et møbel med ullstoff så kan man med fordel bruke en nuppefjerner for fjerning av nupper.
Når tekstilet på sofaen kommer i kontakt med andre utestående fibrer i det daglige, enten ved at det blir vasket med klut av syntetisk materialet, eller kommer i kontakt med syntetiske klær og/eller kommer i kontakt med tepper/pledd enten av syntetisk stoff eller ull. Så kan det oppstå at fibrene på sofaene tiltrekker seg det utestående stoffet og "baller seg sammen" til små nupper. Dette blir normalt ikke å anse som en produksjonsfeil og vil heller ikke være å anse som en reklamasjonsgrunn. Friksjon fra klesplagg, statisk elektrisitet, smuss og støv kan også skape tiltrekning som forsterker dannelsen av nupper.
Tørt inneklima øker gjerne utfordringen med statisk ladning, en luftfukter i vinterhalvåret er å anbefale. Luftfuktigheten i huset bør være svært høyt, rundt 60-65 %. Jo tørrer det er i huset, jo større er sjansen for at nupper kan oppstå. Tips til å få høyere luftfuktighet hjemme er å plassere nok planter i huset, heng en beholder med vann over varmeovnen og ventiler huset tilstrekkelig. Står møbelet ditt nærme en varmeovn eller peis så kan det forsterket problemet med statisk elektrisitet og dermed forekomsten av nupping.
Vi anbefaler å impregnere møbelet med egnet impregnering for å motvirke nupping. Impregnering smører tekstilfibrene og vil redusere nupping. Vi anbefaler også å tørke av flekker med bomullsklut da microfiber skaper friksjon og kan etterlate seg overflødig fiber og lo.